mandag 19. oktober 2015
Riga - Latvia 19.-21.oktober
Mandag 19.oktober
Vi var oppe grytidlig i dag også og satte oss på bussen mot Latvia og Riga. En reise som tok hele dagen med to stopp på to forskjellige slott. Det ene mer en borg og det andre et palass med inspirasjon fra slottet i Versaille. Sånt noe har ikke vi i Norge.....Interessant historie. Palasset var blitt brukt som barneskole og elevene spilte basketball i ballsalen fram til 1974. Da startet et møysommelig arbeide med å få palasset restaurert. Først måtte sovjet-russerne overtales både til at det skulle gjøres og til å finansiere det. Det klarte latvierne ved å vise til at arkitekten også hadde tegnet vinterpalasset St.Petersburg og hadde en stor stjerne i Sovjet. Begge slottene var blitt restaurert på fine og interessante måter.
Tirsdag 20.oktober
Vi var oppe grytidlig i dag igjen. Absolutt ingen avslappende feriereise dette her. I dag var det først besøk på en skole her i Riga. En skole fra 1.-10.klasse. En skole med sterk musikkprofil. For å komme inn på denne skolen måtte barna være musikalske. Vi fikk høre de aller minste øve på korsang ög masjøvelser og de eldste øve på symfoniorkester. For skolens symfoniorkester var det rektor selv som var dirigenten. Fantastisk talentfulle lærere og elever! Ikke rart at Latvia er verdenskjente for sine symfoniorkestre!
Etter skolebesøket dro vi til Latvias nye nasjonalbibliotek og fikk omvisning. Et fantastisk flott bygg fult av symboler. "The light of tower"
Besøket i både Litauen og Latvia har vært veldig spennende. Det har vært interessant å se at disse to landene har hatt en viss økonomisk vekst siden Sovjet-Unionen gikk i oppløsning. Med gradvis bedre økonomi har begge landene blant annet valgt å restaurere fordums stoltheter og bygge nye vakre bygg med sterke symbolske innslag som et ledd i å bygge identitet og nasjon. Særlig i Latvia har vi sett eksempler på praktbygg som palasser og kirker. Praktbygg som vi ikke er i nærheten av å ha i Norge.
Vi har vært 20 lærere og rektorer fra ti forskjellige europeiske land som har tilbragt omtrent alle døgnets våkne timer sammen i nesten en uke. De er alle sterke profiler og personligheter og det har vært ordentlig morsomt å bli kjent med dem. Vi er forskjellige, men har også mange likheter på tvers av kultur og personligheter. Dette er fjerde gangen vi møtes og vi har etterhvert blitt godt kjent. Å bli kjent med disse skolefolkene har vært en lærerik og utviklenede reise. Mange har innenrikse problemer som har internasjonal oppmerksomhet. Å snakke om flyktningestrømmen til Europa og de økonomiske utfrodringene innen EU med folk som kjenner dette på kroppen har vært utrolig interessant.
Til tross for all annerledesheten har vi følt oss bare et steinkast hjemmefra med alle RIMI-butikkene og Narvesen-kioskene på annethvert hjørne sammen med Statoil og DNB. Så Orkla, Statoil og DNB har forhåpentligvis vært med på å bidra til den positive økonomiske utviklingen som har vært i Baltikum. Hyggelig var de i allefall og se at Gjensidige hadde vært med på å sponse byggingen av Latvias Nasjonalbibliotek.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wBiNelPZPog
lørdag 17. oktober 2015
Litauen og Latvia 15.oktober - 21.oktober.
Kaunas - Litauen
Fredag 15.oktoberDagen startet med offisiell åpning av rektor og kulturelle innslag av elevene. Elevene underholdt med fiolin, piano, fløyte og trekkspill. Vi fikk høre både Schubert og Edelweiss og litauisk folkemusikk. Kauno jezuitu gimnazija er en privatskole. Det er en jesuittskole der religionen har en viktig plass. Vi fikk en innføring i skolens pedagogiske plattform som var svært interessant og deretter en omvisning på skolen med elever som guider.
Kauno jezuitu gimnazija er en studiespesialiserende skole og ikke yrkesskole. Elevene går i uniform. Lokalene er velholdte med både en ny og en gammel del med en kirke i midten. Elevene er forpliktet til å gjennomføre ca 50 timer med "social hours" som vi på norsk ville kalt dugnad. De kan enten utføre denne dugnaden på en institusjon for gamle eller handikappede eller delta i å holde klosterets hage i orden sammen med foreldrene sine. Skolen er avhengig av private donasjoner i tillegg til elvenes skolepenger. De får en jevn strøm av donasjoner fra litauere i inn- og utland så skolens økonomi fremstår som god.
Etter lunsj som vi spiste på skolen møtte vi ordføreren og skolebyråden i Kaunas. De fortalte litt om Kaunas by og skolesystemet i Litauen og utfordringer både landet og byen Kaunas hadde med frafall i videregående skole. Litauen har et frafall på ca 10 % og en av utfrodringene var å følge opp de som sluttet. De hadde ikke nok system for verken registrering av de som sluttet eller å fange dem opp. Kaunas er en bt på ca 300 000 innbyggere.
I løpet av dagen fikk vi halt i land en plan for neste møte i Portugal. "Short term student mobility" og vi fikk bestemt datoene for Erasmusteamets besøk i Oslo. Hele bølingen kommer til Oslo 18.september og reiser igjen 21.september.
Lørdag 17.oktober.
Dagen startet med at Hellas holdt et innlegg om hva de gjorde for å skape et godt miljø på skolen. Deres filosofi er at skolen er mye mer enn bare et sted de skal lære. Skolen er også et sted der de skal lære sosial kompetanse, skape gode relasjoner til jevnaldrende og voksne. Derfor arrangerer skolen masse sosiale, kulturelle og kunstneriske aktiviteter gjennom hele året. Det er høyt under taket, romslighet og lærerne opplever stor støtte fra kollegaer og ledelse når de kommer med ideer til aktiviteter. Dette gjør at lærerne har masse energi til å ta initiativ og å lede aktivitetene.
Vi snakket mer om detaljene rundt besøket til Portugal. Denne gangen skal ikke elevene bo i familier, men på ungdomsherberge eller hotell. De fleste kommer til å bo på ungdomsherberget.
Resten av dagen var vi på sightseeing. Først til skolens "vennskapskloster" der elevene plantet trær og blomster og holdt hagen i orden. Guidene våre både på skolen og i Kaunas by har vært elever ved skolen. Inntrykket vi sitter igjen med er at disse elevene er særdeles dyktige og snakker et glimrende engelsk.
Søndag 18.oktober
Vi var oppe grytidlig og reiste med buss til Vilnius. Et par timers busstur. Først beøkte vi et nyrestaurert slott. Fra en usedvanlig dyktig guide fikk vi innføring i hele Litauens historie mens vi ble guidet gjennom slottet. En historie som ble fortalt på en levende, morsom og forståelig måte. Deretter vandret vi rundt i gamlebyen i Vilnius. En vakker del av byen som står på Unescos verdensarvliste.
fredag 16. oktober 2015
Nytt Erasmus skoleår - år to!
År to av Erasmus-prosjektet er i gang. På OT har det startet mange flotte elever som skal være med i prosjektet dette året. Aktivitetene vi skal drive med i år er :
1. workshops - læringsstrategier
2. Workshops - yrkesveiledning.
3. Etterskoletid-aktiviteter med foresatte.
4. Lære om EU, om EU-parlamentet og demokrati.
5. Spre gode ideer til hvordan man kan jobbe for å forhindre at elever slutter.
I løpet av året skal vi møtes tre ganger.
Første møtet er i Litauen og Latvia 15. - 21.oktober for lærerne.
Da skal dette prosjektåret planlegges i detalj.
Andre møte blir i Portugal 29.februar - 4.mars for elever og lærere.
Da blir hovedoppgaven å vedta en lov som skal sørge for at færre elever velger å slutte på videregående i et fiktivt EU-parlament.
Tredje og siste møte blir i Sofija, Bulgaria 4. - 8.mai.
Da skal vi evaluere prosjektåret og skrive rapport.
1. workshops - læringsstrategier
2. Workshops - yrkesveiledning.
3. Etterskoletid-aktiviteter med foresatte.
4. Lære om EU, om EU-parlamentet og demokrati.
5. Spre gode ideer til hvordan man kan jobbe for å forhindre at elever slutter.
I løpet av året skal vi møtes tre ganger.
Første møtet er i Litauen og Latvia 15. - 21.oktober for lærerne.
Da skal dette prosjektåret planlegges i detalj.
Andre møte blir i Portugal 29.februar - 4.mars for elever og lærere.
Da blir hovedoppgaven å vedta en lov som skal sørge for at færre elever velger å slutte på videregående i et fiktivt EU-parlament.
Tredje og siste møte blir i Sofija, Bulgaria 4. - 8.mai.
Da skal vi evaluere prosjektåret og skrive rapport.
London - " Rapport etter førsteåret skal skrives.
Dagene i London ble hektiske med workshops, rapportskiving og sightseeing. I løpet av de tre dagene vi var der ble vi ferdige med den første rapporten etter det første året og vi fikk forberedt det viktigste før oppstart av nytt prosjektår.
Vi fikk en god innføring i det engelske skoleystemet og i forholdene ved skolen vi besøkte, Shooters Hill. En yrkesskole i sørøst London som på mange måter liknet på Sogn videregående skole fordi av oss som husker den. På Shooters Hill fant vi mange av de samme utrfordringene og et engasjert og dedikert lærerekollegie som trodde på gode relasjoner og å gi elevene de mulighetene de trengte for å gjennomføre og bestå. Skolen er inne i en spennende periode for de kan ikke vise til gode resultater i form at et høyt karaktersnitt. De venter derfor med spenning på neste "inspection" fra myndighetene og deres dom. Er det liv laga for skolen? Må de legge ned? Eller må de jobbe på en helt annen måte? De har allerede fått dårlig score ved tidligere inspeksjoner og dette er den siste og avgjørende hvis jeg forstod dette rett.
Tiltross for mye skoleprat, skolepolitikk, europapolitikk fikk tid til sightseeing. Det var tross alt 1.mai - arbeidernes dag - og lang friweekend for noen av oss. Vi bodde i Greenwich og gikk i parken og fant meridianen. Vi så Cutty Sark ved brygga, seilte på Themsen (ikke med CS...) og var på nightsightseeing. Siste kvelden var vi på teater.
Vi fikk en god innføring i det engelske skoleystemet og i forholdene ved skolen vi besøkte, Shooters Hill. En yrkesskole i sørøst London som på mange måter liknet på Sogn videregående skole fordi av oss som husker den. På Shooters Hill fant vi mange av de samme utrfordringene og et engasjert og dedikert lærerekollegie som trodde på gode relasjoner og å gi elevene de mulighetene de trengte for å gjennomføre og bestå. Skolen er inne i en spennende periode for de kan ikke vise til gode resultater i form at et høyt karaktersnitt. De venter derfor med spenning på neste "inspection" fra myndighetene og deres dom. Er det liv laga for skolen? Må de legge ned? Eller må de jobbe på en helt annen måte? De har allerede fått dårlig score ved tidligere inspeksjoner og dette er den siste og avgjørende hvis jeg forstod dette rett.
Tiltross for mye skoleprat, skolepolitikk, europapolitikk fikk tid til sightseeing. Det var tross alt 1.mai - arbeidernes dag - og lang friweekend for noen av oss. Vi bodde i Greenwich og gikk i parken og fant meridianen. Vi så Cutty Sark ved brygga, seilte på Themsen (ikke med CS...) og var på nightsightseeing. Siste kvelden var vi på teater.
Abonner på:
Innlegg (Atom)