Vi dro glade og fornøyde fra Gardermoen. Gardermoen har vokst og det er lang å gå, så det var godt at hjelpemidlene var lett tilgjengelig for en som nettopp hadde skadet beinet sitt. Vi fløy direkte fra Oslo til Larnaca. Der ble vi hentet i taxi og kjørt til hotellet i Polis. Taxituren tok et par timer på svingete veier og vi var framme sent om kvelden, men i tide til å få oss en matbit.
Søndag 26.mars
Etter en kald natt våknet vi til solskinn. Noen deltakerland hadde kommet samme morgen og resten av gjengen kom utover dagen. Vi så oss litt omkring i nærmiljøet og tok det rolig. Vi lå litt ved bassenget og tok en drosje ned til havna for å spise lunsj.
Mandag 27.mars
Idag braket det løs. Vi ble hentet på hotellet og fulgt til skolen. Skolen lå i gåavstand fra hotell Stephanos. Vi ble ønsket høytidlig velkommen av rektor Finiklou og ble servert sang og musikk fra elevene på skolen. Deretter en omvisning på skolen. Det er en kombinert skole med gymnasium og lyceeum. Dvs at den ene delen er det som vi ville kalt studiespesialiserende, og den andre delen yrkesfaglige studieretninger. I grunnen som vi har det på Kuben, men med langt færre elever. (300 elever).
På Kypros blir lærere og ledere ansatt på åremål med en rullering hvert 8.år. Lærerne får ikke bestemme selv hvilken skole de skal flyttes til. Det bestemmer myndighetene. En slik ordning har mange postive sider ved seg, og også noen negative. Læreren gror ikke fast på ett sted og får automatisk nye impulser når læreren bytter skole. Kvaliteten på lærerkreftene jevnes ut mellom skolene slik at det ikke blir opphopning av dyktige lærere på en skole. For grisgrendt beliggende skoler er dette en fin ordning for å få sikret jevn kvalitet på lærerstaben. For den enkelte lærer kan det by på utfordring med lang reisevei, ukependle eller de må ta med hele familien å flytte i nærheten av skolen. Dyktige rektorer er "friere" de kan fortsette på samme skole eller de blir flyttet til andre skoler for å rydde opp.
Dette skoleåret hadde det vært en rullering. Rektor og alle lærerne som hadde deltatt i prosjektet fram til nå var skiftet ut. Det har jo vært en utfordring for prosjektet. Det merket vi allerede ved Oslo-besøket høsten 2016. Alle som var i prosjektet hadde nettopp sluttet på skolen og det store spørsmålet var: Kommer det noen i det hele tatt fra Kypros? Det gjorde det. En uke før Oslo-besøket var det klart hvem som kom, og det var to svært dyktige lærere og en rektor. Dette teamet hadde planlagt Kypros-møtet til fingerspissene og oppholdet vårt var svært godt organisert.
Etter omvisningen spilte elevene i prosjektet volleyball og fotball med skolens elever. Vårt team satset på volleyball og dans i gymsalen. Heia-gjengen bestod av lærerne og vår mann på krykker.
Om kvelden tok det engelske laget initiativ til "bli kjent" leker og turneringer i dart, biljard og fotballspill. Ungdommene fra England, Latvia, Portugal, Tyrkia, Hellas, Italia, Bulgaria, Litauen og Norge fikk snust litt på hverandre gjennom "speed-dating" først og turneringer etterpå. Hotellet vi bodde på har en utforming som gjør at det var veldig enkelt for elevene å holde sammen og møtes når vi var på hotellet. I midten av hotellkomplekset er det et svømmebasseng med solsenger og en overbygget terrasse med biljardbord, dart og fotballspill. Det er bare å gå ut der for ungdommen hvis de har lyst på selskap. Dette er det tredje stedet vi har vært i løpet av disse tre prosjektårene og det er nok her på Kypros ungdommene har blitt best kjent pga hotellets utforming og muligheter.
Gutta er klare til første skoledag. Uthvilte, nydusjet og mette. |
Utenfor skolen - Hovedinngangen. |
Rektor Finiklou ønsker oss hjertelig velkomne med sang og musikk av skolens elever og lærere. |
.
Skolen avdeling for restaurant og matfag. |
Her er kjøkkenet til avdeling for restaurant og matfag. |
Skolen var o gang med å starte opp en linje for naturbruk. Dette var 2.skoleåret og skolen satset sterkt på ekologisk, bærekraftig og miljøvennlig. |
Her er lobbyen på skolen. |
Her er teamet til Julian og Runar. De andre er fra England ogTyrkia. |
Her er teamet fra Latvia, Hellas, Tyrkia og Norge. |
Speed-dating |
Tirsdag 28.mars
Ny skoledag. I dag gikk den store fotokonkurransen av stabelen. Alle landene hadde med seg 10 bilder hver som var stemt fram i hjemlandet som de 10 beste i en fotokonkurransen vi organiserte på skolen i løpet av vinteren. Alle de 100 bildene ble hengt opp. Deretter viste elevene fram sine repsektive bidrag etter tur ved hjelp av Power Point eller som vi hadde gjort, en film laget i movie maker med tekst og musikk. Deretter gikk alle deltakerne rundt og så nøye på hvert enkelt bilde. De enkelte land ble innad enige om det beste bildet til de andre konkurrende landene.Deretter ble det en avstemining slik at elevene hadde stemt fram 10 bilder - ett fra hvert land. Det var Nadias bilde "light in the dark" som tok seiren blant bildene som var vårt bidrag til konkurransen. Deretter skulle hvert land stemme fram hvilket bilde som var best av de 10 utvalgte. Englands bilde vant.
Om kvelden inviterte skolens FAU hele gjengen på deilig middag på en strandrestaurant ved havet. Vi fikk servert alle tenkelige og utenkelige kypriotiske spesialiteter. Et nydelig måltid. For oss voksne var de interessant å høre hvilken rolle FAU hadde på skolen. For oss virket det som en ressursterkt organ. Med tanke på rulleringen av ansatte hvert 8.år har de en viktig rolle å spille i forhold til kontinuitet
Her kan dere se fotopresentasjonen vår.
Om kvelden ble vi invitert på middag av skolens FAU. En herlig kveld ved sjøkanten. Vi var godt kledd for om kveldene ble det kaldt.
.
Onsdag 29. mars 2017
I dag har vi vært på sightseeing. Først til vingården Kathikas og deretter til Aphrodites bath. Vin og oliven er viktige artikler som Kypros produserer. På vingården Kathikas fikk vi ikke bare en innføring i hvordan vinen blir produsert, men det ble framført et lite teaterstykke om bondekulturen og hvordan druedyrking og vinproduksjonen hadde utviklet seg gjennom de tre generasjoner.
Aphrodite ble født på Kypros og har en viktig rolle i Kypros historie og kultur. Etter besøket på vingården reiste vi til Aphrodites bath. Et vakkert sted. Vakrest kanskje ved restauranten som lå ved stranden. Kulpen hun badet i lenger inn på land fristet vel ikke så mange til å jumpe ut i...Det var heller ikke lov siden dette var et svært hellig sted.
Dagen ble avsluttet på restauranten Anthirokaki. På menyen stod det kypriotiske spesialiteter, musikalsk underholdning fra skolens elever som hold et særdeles høyt nivå og kypriotisk dans. Alle var med og danset til langt på kveld.
Inne i vinkjelleren - det portugisiske og det norske teamet. To av europeas geografiske ytterpunkter, men med mange kulturelle likheter. |
Her badet altså Aphrodite. Det er lenge siden... |
Kaldt i vannet - ingen bading denne gangen ser det ut til.... |
Torsdag 29.mars 2017
I dag reiste vi først til Petra Tou Romiou. Aphrodites fødested. Et annet sted enn der hun pleide å ta sitt bad med andre ord. Aphrodite er en viktig skikkelse i kypriotisk historie og kultur. Deretter dro vi på det lokale arkeologiske museet Palaipafos. http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/All/D29999253080F9BBC2257199002134BD?OpenDocument
Vi rakk også å se Mosaics of Paphos http://www.visitpafos.org.cy/paphos_mosaics.aspx
før vi avsluttet med sein lunsj i Paphos by. Regionshovedstaden.
Vi rakk også å se Mosaics of Paphos http://www.visitpafos.org.cy/paphos_mosaics.aspx
før vi avsluttet med sein lunsj i Paphos by. Regionshovedstaden.
Aphrodites fødested
Museum of Palapafos
Mosaics of Paphos
Fredag 30.mars.
Dette var siste prosjektdagen på Kypros. Vi stod som vanlig opp tidlig og gikk på skolen. I dag skulle elevene tilbringe noen vanlige undervisningstimer sammen med de kypriotiske elevene. Lærerne skulle ha møte for å evaluere møtet på Kypros og planlegge møtet på Kreta og hvordan vi skulle jobbe med sluttrapporten. Vi fordelte oppgaver og ble enige om å ha sendt hverandre utkastene før vi møttes på Kreta. Et velkjent scenario for både elever og lærere fra Norge. Etter skoletid var vi invitert i Råshuset og ble tatt i mot av ordføreren i Polis.
Ordføreren i Polis taler til elever og lærere fra prosjektet "High school Dropout - one is too many" |
Her mottar orføreren gaven fra Norge.
Her har gutta fått sertifikatene sine og et ærdeles hyggelig og vellykket prosjektmøte er over. |