lørdag 17. oktober 2015

Litauen og Latvia 15.oktober - 21.oktober.

Kaunas - Litauen

Fredag 15.oktober
Dagen startet med offisiell åpning av rektor og kulturelle innslag av elevene. Elevene underholdt med fiolin, piano, fløyte og trekkspill. Vi fikk høre både Schubert og Edelweiss og litauisk folkemusikk. Kauno jezuitu gimnazija er en privatskole. Det er en jesuittskole der religionen har en viktig plass. Vi fikk en innføring i skolens pedagogiske plattform som var svært interessant og deretter en omvisning på skolen med elever som guider.
Kauno jezuitu gimnazija  er en  studiespesialiserende skole og ikke yrkesskole. Elevene går i uniform. Lokalene er velholdte med både en ny og en gammel del med en kirke i midten. Elevene er forpliktet til å gjennomføre ca 50 timer med "social hours" som vi på norsk ville kalt dugnad. De kan enten utføre denne dugnaden på en institusjon for gamle eller handikappede eller delta i å holde klosterets hage i orden sammen med foreldrene sine. Skolen er avhengig av private donasjoner i tillegg til elvenes skolepenger. De får en jevn strøm av donasjoner fra litauere i inn- og utland så skolens økonomi fremstår som god.


Etter lunsj som vi spiste på skolen møtte vi ordføreren og skolebyråden i Kaunas. De fortalte litt om Kaunas by og skolesystemet i Litauen og utfordringer både landet og byen Kaunas hadde med frafall i videregående skole. Litauen har et frafall på ca 10 % og en av utfrodringene var å følge opp de som sluttet. De hadde ikke nok system for verken registrering av de som sluttet eller å fange dem opp. Kaunas er en bt på ca 300 000 innbyggere.


I løpet av dagen fikk vi halt i land en plan for neste møte i Portugal. "Short term student mobility" og vi fikk bestemt datoene for Erasmusteamets besøk i Oslo. Hele bølingen kommer til Oslo 18.september og reiser igjen 21.september.Lørdag 17.oktober.
Dagen startet med at Hellas holdt et innlegg om hva de gjorde for å skape et godt miljø på skolen. Deres filosofi er at skolen er mye mer enn bare et sted de skal lære. Skolen er også et sted der de skal lære sosial kompetanse, skape gode relasjoner til jevnaldrende og voksne. Derfor arrangerer skolen masse sosiale, kulturelle og kunstneriske aktiviteter gjennom hele året. Det er høyt under taket, romslighet og lærerne opplever stor støtte fra kollegaer og ledelse når de kommer med ideer til aktiviteter. Dette gjør at lærerne har masse energi til å ta initiativ og å lede aktivitetene.
Vi snakket mer om detaljene rundt besøket til Portugal. Denne gangen skal ikke elevene bo i familier, men på ungdomsherberge eller hotell. De fleste kommer til å bo på ungdomsherberget.
Resten av dagen var vi på sightseeing. Først til skolens "vennskapskloster" der elevene plantet trær og blomster og holdt hagen i orden. Guidene våre både på skolen og i Kaunas by har vært elever ved skolen. Inntrykket vi sitter igjen med er at disse elevene er særdeles dyktige og snakker et glimrende engelsk.Søndag 18.oktober
Vi var oppe grytidlig og reiste med buss til Vilnius. Et par timers busstur. Først beøkte vi et nyrestaurert slott. Fra en usedvanlig dyktig guide fikk vi innføring i hele Litauens historie mens vi ble guidet gjennom slottet. En historie som ble fortalt på en levende, morsom og forståelig måte. Deretter vandret vi rundt i gamlebyen i Vilnius. En vakker del av byen som står på Unescos verdensarvliste.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar