mandag 19. oktober 2015

Riga - Latvia 19.-21.oktober


Mandag 19.oktober


Vi var oppe grytidlig i dag også og satte oss på bussen mot Latvia og Riga. En reise som tok hele dagen med to stopp på to forskjellige slott. Det ene mer en borg og det andre et palass med inspirasjon fra slottet i Versaille. Sånt noe har ikke vi i Norge.....Interessant historie. Palasset var  blitt brukt som barneskole og elevene spilte basketball i ballsalen fram til 1974. Da startet et møysommelig arbeide med å få palasset restaurert. Først måtte sovjet-russerne overtales både til at det skulle gjøres og til å finansiere det. Det klarte latvierne ved å vise til at arkitekten også hadde tegnet vinterpalasset St.Petersburg og hadde en stor stjerne i Sovjet. Begge slottene var blitt restaurert på fine og interessante måter.
Tirsdag 20.oktober
Vi var oppe grytidlig i dag igjen. Absolutt ingen avslappende feriereise dette her. I dag var det først besøk på en skole her i Riga. En skole fra 1.-10.klasse. En skole med sterk musikkprofil. For å komme inn på denne skolen måtte barna være musikalske. Vi fikk høre de aller minste øve på korsang ög masjøvelser og de eldste øve på symfoniorkester. For skolens symfoniorkester var det rektor selv som var dirigenten. Fantastisk talentfulle lærere og elever! Ikke rart at Latvia er verdenskjente for sine symfoniorkestre!


Etter skolebesøket dro vi til Latvias nye nasjonalbibliotek og fikk omvisning. Et fantastisk flott bygg fult av symboler. "The light of tower"
Besøket i både Litauen og Latvia har vært veldig spennende. Det har vært interessant å se at disse to landene har hatt en viss økonomisk vekst siden Sovjet-Unionen gikk i oppløsning. Med gradvis bedre økonomi har begge landene blant annet valgt å restaurere fordums stoltheter og bygge nye vakre bygg med sterke symbolske innslag som et ledd i å bygge identitet og nasjon. Særlig i Latvia har vi sett eksempler på praktbygg som palasser og kirker. Praktbygg som vi ikke er i nærheten av å ha i Norge.


Vi har vært 20 lærere og rektorer fra ti forskjellige europeiske land som har tilbragt omtrent alle døgnets våkne timer sammen i nesten en uke. De er alle sterke profiler og personligheter og det har vært ordentlig morsomt å bli kjent med dem.  Vi er forskjellige, men har også mange likheter på tvers av kultur og personligheter. Dette er fjerde gangen vi møtes og vi har etterhvert blitt godt kjent. Å bli kjent med disse skolefolkene har vært en lærerik og utviklenede reise. Mange  har innenrikse problemer som har internasjonal oppmerksomhet. Å snakke om flyktningestrømmen til Europa og de økonomiske utfrodringene innen EU med folk som kjenner dette på kroppen har vært utrolig interessant.


Til tross for all annerledesheten har vi følt oss bare et steinkast hjemmefra med alle RIMI-butikkene og Narvesen-kioskene på annethvert hjørne sammen med Statoil og DNB. Så Orkla, Statoil og DNB har forhåpentligvis vært med på å bidra til den positive økonomiske utviklingen som har vært i Baltikum. Hyggelig var de i allefall og se at Gjensidige hadde vært med på å sponse byggingen av Latvias Nasjonalbibliotek.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wBiNelPZPog

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar